Lahodný bezinkový likér

21:37 14 Comments

Slibuji, že příští článek už nebude receptový, mám přichystáno něco úplně jiného, ale tahle záležitost je tak trochu sezónní a u nás už bezinky krásně dozrávají, tak by byla škoda je prošvihnout. Každoročně dělám domácí sirup z bezových květů, ale letos jsem poprvé vyzkoušela zpracovat i plody a výslednou dobrotu nemůžu než doporučit! 


Z níže uvedeného množství připravíte něco málo přes litr likéru. Doporučuji ale začít rovnou s dvojnásobnou dávkou, já jsem po té první šla sbírat další bezinky hned druhý den. Jedná se samozřejmě tak trochu o holčičí pití, ale zachutnalo i mému příteli či babičce. Kromě toho bezinky mají údajně spoustu léčivých účinků, třeba na střeva a žaludek či klouby, takže malá sklenička likéru denně je vlastně lék! 

Co budeme potřebovat?
1 litr bezinek
500 ml vody
250-300 ml hnědého rumu
500 g cukru
celá skořice
hřebíček
mletá káva

Otrháme kuličky bezinek, důkladně opláchneme a v hrnci zalijeme vodou. Přidáme hřebíček a skořici, povaříme asi 20 minut a scedíme, nejlépe nejdřív přes cedník větší kusy a pak přes sítko či plátno, abychom získali čistou šťávu. Přidáme cukr, 2 lžičky kávy a vaříme ještě 5-10 minut. Necháme trochu zchladnout a přidáme rum, doporučuji postupně a ochutnávat (kdo má rád silnější, klidně dejte rumu víc). Po úplném vychladnutí plníme láhve a uložíme do ledničky.


U vaření bezinek opatrně. Poprvé jsem se jen otočila k mytí nádobí a už mi to vypěnilo na sporák. Občas míchněte, ale hlavně hlídejte!

S kořením a dochucováním můžete experimentovat dle chuti. Nic nezkazí určitě badyán ani mletá skořice, někdo dává i trošku pepře. Sladkou složku jsem v jedné várce částečně (asi 150 g) nahradila pár lžícemi agave sirupu, v tomto případě byl likér méně sladký. Myslím, že i med by mohl být zajímavou volbou. Na vaření či pečení používám běžně Božkov, nejvíce mi do likéru sedí mandlová varianta, která nese nejmenší rumovou pachuť (normálně totiž rum až tak moc nepiji) a je příjemně sladká a voňavá. Ale zároveň je slabší, tak přidejte třeba 50 ml klasiky ;)


Díky obsahu alkoholu by v chladu měl likér vydržet až rok či dva. Základ je dobré zcezení, kousky bezinek mohou začít kvasit či zplesnivět. Pokud chcete, je možné plnit horký likér (vynechejte chladnutí) do nahřátých sklenic (sterilizuji v troubě včetně víček) a po uzavření otočit sklenici dnem vzhůru (jako klasické zavařování). 

Myslím, že příští rok vyzkouším i bezové víno! A co vy, pili jste někdy bezinkový likér? Vyzkoušíte?

14 komentářů

Gabriela P
AUTHOR
20. srpna 2016 14:45 delete

Na likéry vůbec nejsem. Ale babička nám dělala nejlepší bezinkovou šťávu ever. Už se těším až si u ní zase dám:)

Reply
avatar
Ema Jacková
AUTHOR
21. srpna 2016 16:23 delete

Musí to byš skvelé, skôr si možno viem predstaviť šťavu alebo sirup, ale keď je to z ríbezlí tak myslím, že to jednoducho nemôže byť zlé

Reply
avatar
22. srpna 2016 22:19 delete

tiež likéry nemám vôbec rada, ale nemusí to byť zléé ;)

Reply
avatar
Lily
AUTHOR
23. srpna 2016 12:10 delete

Tohle je vlastně bezinková šťáva s rumem :D

Reply
avatar
Lily
AUTHOR
23. srpna 2016 12:11 delete

Trošku tzv. tlamolep, jak říká můj děda, ale po obídku na trávení jedna malá sklenka mňam mňam :D

Reply
avatar
Lily
AUTHOR
23. srpna 2016 12:12 delete

Je to vlastně šťáva s rumem :D Přemýšlím, že si navařím i jen čistou šťávu, příští léto by byla skvělá na domácí limonády!

Reply
avatar
Lily
AUTHOR
23. srpna 2016 12:13 delete

Já mám obecně také raději spíš víno například, ale tohle rozhodně špatné není, když se nepije ve velkém množství :)

Reply
avatar
Skills Of Art
AUTHOR
23. srpna 2016 18:49 delete

Vypadá tedy moc dobře.. :-) Sama jsem před dvěma lety dávala na blog recept na bezinkovou šťávu, ale o likéru jsem zatím neslyšela :-) .. Zrovna dneska jsem si všimla, jak už krásně kolem cest dozrávají.. Snad budou i na mém vyhlídnutém, o poznání čistším místě taky tak pěkné :-) Měj se hezky :-)

Skills of Art

Reply
avatar
Nicole Shy
AUTHOR
25. srpna 2016 23:17 delete

To vypadá moc dobře :)
http://nicoleshyblog.blogspot.cz

Reply
avatar
28. srpna 2016 22:58 delete

Nemám ani bezinky, ani talent na vaření, a už vůbec ne na vaření bezinek, ale kdyby mi to někdo chtěl naservírovat, rozhodně bych nepohrdla :D

Reply
avatar
Gabca Hud
AUTHOR
29. srpna 2016 13:57 delete

Tak ten vypadá výborně! Úplně se mi hromadí sliny :)

Gabux

Reply
avatar

Děkuji za každý komentář! ♥