Mangovo-nektarinkový cheesecake

11:36 25 Comments

U mě za okny se honí jedna bouřka za druhou, ale léto je pořád tady a tak jsem se (v rámci odpočinku od psaní bakalářské práce, které mi vůbec nejde) rozhodla vytvořit ten nejoblíbenější letní dezert (tedy po zmrzlině, samozřejmě) - cheesecake. Nemůžu se rozhodnout, jestli jsem větší fanda pečené či nepečené verze, ale k ovoci, a obzvlášť méně výraznému, které jsem zvolila, se podle mě více hodí varianta nepečená.


Co budeme potřebovat?

200 g sušenek
30 g třtinového cukru
150 g másla

500 g mascarpone
100 g cukru
200 g smetany ke šlehání
lžička vanilkového extraktu

3-4 nektarinky
1 větší mango
plátková želatina

K surovinám:
Sušenky postačí úplně obyčejné tzv. "čajové", například bebe. Třtinový cukr samozřejmě můžeme nahradit normálním, nemáte-li k dispozici. Ohledně mascarpone doporučuji vybírat, vyzkoušela jsem už různá a někdy je to katastrofa. Osvědčily se italské prodejny a Lidl. Šlehačku volte s co největším obsahem tuku, nejlepší se mi zdá Kunínská Šlehačka De Luxe. Nektarinky je možné nahradit broskvemi, mám pocit, že se dá sehnat dobré buď jedno nebo druhé (pokud si zrovna nepěstujete na zahrádce).

A jak na to?
Nejlepší je dortová forma s rozevírací vrchní částí (jak můžete vidět na fotce, na dno dávám pečící papír, aby se nic nelepilo a výsledek se dal snadno přendat), ale určitě poslouží i hlubší koláčová forma. Sušenky rozmixujeme (případně podrtíme v sáčku válečkem), přidáme cukr a rozpuštěné máslo. Zapracujeme, vysypeme do formy a "uplácáme". Dáme odpočinout do ledničky.

Nektarinky oloupeme, nakrájíme a 5-10 minut povaříme, aby změkly. Nezapomeňte na podlití, vzniklá šťává se ještě bude hodit. Stejně tak oloupeme a nakrájíme i mango, mělo by být zralé a měkké, tedy bez nutnosti vaření.

Mascarpone vyšleháme s cukrem, přidáme šlehačku a šleháme do tuha. Jestli vás šlehačka děsí tak, jako mně, vyšlehejte zvlášť a přidejte ztužovač, poté zamíchejte k mascarpone. Nakonec zamícháme i vanilku. Krém rozetřeme do formy a opět uložíme do ledničky.

3 plátky želatiny dejte namočit do šťávy z nektarinek a podle návodu nechce nabobtnat. Pokrájené ovoce rozmixujeme. Želatinu rozpustíme zahřátím a zamícháme do ovocného pyré. Opatrně naneseme na krém, případně dozdobíme kousky ovoce a necháme uležet nejlépe přes noc.


A nakonec kompletní snídaně. Mimochodem, znáte drip it? Pokud ne, ale máte rádi dobrou kávu vždy a všude, rozhodně doporučuji podívat se na webové stránky. Je to naprosto geniální věc, sbohem instantní kafe na cestách a v práci! (Dobře, kecám, v práci máme profi kávovar a na Davidoff nedám dopustit. Ale chápete pointu, žejo?)


Mám připraveno ještě několik receptů na pečené i nepečené dobroty a něco málo i z vaření. Baví vás receptové články? Lákalo by mě vytvářet i kuchtící videa, ale jsem si vědoma toho, že by to ze začátku vypadalo hrozivě amatérsky.. přesto, líbilo by se vám to?

A jaký je váš oblíbený cheesecake? :)

25 komentářů

30. července 2016 12:57 delete

mňam :) ten vyzerá super :) si veľmi šikovná :) prekvapila ma kombinácia manga a nektariniek :) ja si určite rada prečítam aj ďalšie recepty od teba :)
MakeUpByVeo

Reply
avatar
30. července 2016 13:45 delete

Tak zaprvé good luck s bakalářkou, vždycky je nejhorší k tomu zasednout pak se ti nebude chtít od toho, věř mi :D (teda ne že bych nějakou psala) A za druhé, nechceš ten dort nějak poslat či něco podobného, já bych si ho tak dala :D Uskladňuji recept! Díky

Reply
avatar
Břízinka
AUTHOR
30. července 2016 17:16 delete

yasssss miluju cheesecake a mango woop wooop. Vidim tohle poprvé a hned se mi sbíhaj sliny!!! <3

Reply
avatar
Jane Hepburn
AUTHOR
30. července 2016 19:10 delete

musí byť skvelý! len ja veľmi mascarpone nemusím, takže by som to nejako nahradila :D

Reply
avatar
Lily
AUTHOR
31. července 2016 10:20 delete

Děkuji! Je pravda, že kombinace je poněkud neobvyklá. Mám ráda v dezertech větší podíl ovoce, ale ceny opravdu dobrého manga se u nás pohybují dost vysoko, aby člověk kupoval třeba 3. Nektarinky jsou sladké, ale zároveň se s mangovou chutí nebijí, právě naopak, zdá se mi, že to jde dobře dohromady :)

Reply
avatar
Lily
AUTHOR
31. července 2016 10:21 delete

Děkuji, včera jsem se konečně nějak hnula z místa, tak snad budu mít co nejdříve hotovo :) A ráda bych poslala, když to sním celé sama, tak prasknu!

Reply
avatar
Lily
AUTHOR
31. července 2016 10:23 delete

To mě těší, já jsem si kombinaci s mangem velmi oblíbila :)

Reply
avatar
Lily
AUTHOR
31. července 2016 10:27 delete

Já mám mascarpone právě ráda, proto jsem ho zvolila, ale cheesecake je hodně variabilní. V originále je ten "cream cheese" Philadelphia, myslím, že už je k sehnání i u nás, použít lze také Lučina, na pečenou variantu třeba i ricotta nebo kvalitnější tučnější tvaroh :)

Reply
avatar
Ema Jacková
AUTHOR
31. července 2016 11:17 delete

Strašne rada pečiem a tento cheesecake vyzerá neskutočne dobre, v blízkej dobe ho možno vyskúšam ;) skvelý tip

http://theflemmieux.blogspot.sk

Reply
avatar
EsVeronica
AUTHOR
31. července 2016 18:35 delete

Wow, Lily, nějak jsem Tvůj nový (?) blog asi přehlídla. Nebo jsem mu nevěnovala nějak pozornost? Přijde mi jako bych tu byla poprvé v životě a přitom Tě sleduji :D. Asi se mi Tvé články vyhýbaly obloukem :D. Ale už konec srandy :D... Cheesecake jsem nikdy neměla, abych pravdu řekla :/.. ale vypadá bezvadně! Ještě z těch fotek budu mít chutě :D.

Reply
avatar
Lily
AUTHOR
31. července 2016 21:47 delete

Já také ráda peču, ale jednou za čas i nepečená dobrota potěší :)

Reply
avatar
Lily
AUTHOR
31. července 2016 21:50 delete

Ale né, jasně, že jsi tu byla, je to pořád ten stejný, jen jsem nedávno udělala trochu rekonstrukci, protože kamarádka se rozhodla v psaní nepokračovat a jelikož byl blog uzpůsoben pro dvě autorky, bylo změny třeba :)
Pokud se ti zrovna nechce vytvářet, tak až někde cheesecake potkáš, určitě ochutnej! :)

Reply
avatar
Gabca Hud
AUTHOR
1. srpna 2016 10:58 delete

Tak teď se mi seběhly všechny sliny, co mám k dispozici! Vypadá to opravdu dobře a až budu chtít zkoušet něco nového, určitě je tohle favoritem číslo jedna. :)

Gabux

Reply
avatar
Lucy Urban
AUTHOR
1. srpna 2016 14:55 delete

Tak to vypada jako velka mnamka, urcite to zkusim !

Reply
avatar
Caroline T.
AUTHOR
1. srpna 2016 16:29 delete

Mňam, tak to vyzerá úžasne! <3 Cheesecake milujem a hneď by som si takýto dala!
CAROLINE

Reply
avatar
1. srpna 2016 17:20 delete

Ooooooooo, tak ten vypadá božsky!! Hned jsem si ho prinscreenovala a jakmile se vrátím z dovolené, tak ho musím zkusit ♥

Reply
avatar
1. srpna 2016 19:34 delete

Vypadá dokonale! :) Sama jsem teď chtěla cheesecake zkusit, ale nakonec jsem si to nějak rozmyslela.. No, úplně jsi mě nalákala, tak se možná do něho pustím :)

GIVEAWAYAnother Dominika

Reply
avatar
sarushef
AUTHOR
2. srpna 2016 14:15 delete

Jé, ten vypadá krásně, když mě se do sladkých věcí nikdy nechce :D

Reply
avatar
6. srpna 2016 14:40 delete

Mango jsem snad ještě nikdy nejedla:O a v cheesecaku to může chutnat velmi dobře (soudě podle džusů a zmrzlin, které jsem už s mangem měla:D). Určitě udělej i další receptové články, ráda se inspiruju:)

www.double-claire.blogspot.cz

Reply
avatar
Michaela N.
AUTHOR
11. srpna 2016 14:10 delete

Mango jsem jedla jen párkrát a nijak zvlášť mě neokouzlila jeho chuť, al tenhle cheesecake vypadá naprosto božsky, tak bych mu v téhle podobě asi dala ještě šanci :)

Reply
avatar
14. srpna 2016 16:35 delete

Mňam. Vypadá to úžasně! Ráda recept někdy vyzkouším, jsem zvědavá hlavně na tu chuť.
Gabrieless

Reply
avatar
14. srpna 2016 16:35 delete

Mňam. Vypadá to úžasně! Ráda recept někdy vyzkouším, jsem zvědavá hlavně na tu chuť.
Gabrieless

Reply
avatar
22. srpna 2016 18:15 delete

Cheesecaky miluju! Jsou lehké, ale přesto umlčí chuť na sladké! A tento Tvůj vypadá strašně lákavě! :) Plánovala jsem udělat lehký dort ze zakysané smetany, ale možná mě tenhle článek přemluvil. :D
www.lifestylebirdie.com

Reply
avatar
Fellien
AUTHOR
23. srpna 2016 13:43 delete

Já se ptám proč. Proč mi tohle děláš? :D No to mi byl čert dlužen tento blog... Řekla bych, že je moje dieta v troskách... Kdybych nějakou držela :D.

fellienm.com

Reply
avatar
ByGabra
AUTHOR
28. března 2017 20:23 delete

Mnaaaaam!!! Miluju cheesecake! A tenhle teda vypada luxusne!

Reply
avatar

Děkuji za každý komentář! ♥